czy 4 spełnia nierówność?
qwerty: xlog2(x−2)+log2(x−3)>x
te same podstawy, więc pomnożyłam. Z tej funkcji co wyszła w tym logarytmie wyszły mi miejsca
zerowe 2 i 3. z założeń liczba logarytmowana >0 wiec wszytsko sie zgadza. Mam teraz
rozpatrywać dwa przypadki czy co, bo juz sie pogubilam.
16 lis 19:52
Gray: Masz sprawdzić, czy x=4 spełnia nierówność? A z czym masz problem?
log2(4−2) = 1; log2(4−3) = 0, zatem Lewa = x; Prawa = x, więc nie spełnia nierówności.
16 lis 19:57
qwerty: tak wiem, ale gdyby kazali to rozwiazać do końca to jak sobie z tym poradzic?
16 lis 20:02
Gray: To inne zadanie:
Twoja nierówność równoważna jest tej: log2(x−2) + log2(x−3) >1 ⇔ log2(x−2)(x−3)>log22 ⇔
(x−2)(x−3)>2 ⇔x2 − 5x +4>0 → (x−1)(x−4)>0 ⇔ x∊(4,∞) (po uwzględnieniu dziedziny)
16 lis 20:08
qwerty: dzieki!
16 lis 20:50