Parametry wielomiany
James: Dla jakich wartości a,b i c wielomian w(x)= x4−3x3+ax2+bx+c jest podzielny przez wielomian
u(x)= x3−2x2−5x+6?
16 lis 19:43
barteg: Liczysz pierwiastki u(x) wychodzą jakieś x1, x2, x3, i dla nich w(x1)=w(x2)=w(x3) twierdzenie
bezouta
16 lis 19:46
barteg: a oczywiscie w(x1)=0
16 lis 19:46
James: Dziękuje
16 lis 19:48
ICSP: w(x) = q(x) * (x − d)
Po wymnożeniu i porównaniu współczynników przy x3 dostaniesz d. Dalej już z górki.
16 lis 19:51
James: Obliczyłem pierwiastki, przyrównałem i nie wiem co dalej
16 lis 20:56