Uzasadnianie
pszan: Uzasadnij ,że nie istnieje wartość parametru m dla której trójkąt ABC ,gdzie A=(2,1),B=(−3,2),
C=(2m−1,1−m), jest trójkątem równobocznym.
16 lis 19:33
Janek191:
Oblicz sobie I A C I , I AB I i I BC I i porównaj
16 lis 19:40
pszan: obliczyłem |AB|=
√26 |AC|=
√5m2 −12m +9 |BC|=
√3m2 +6m +3, ale dalej mi coś nie wychodzi
...
16 lis 19:51
Gray: Zakładam, że dobrze obliczyłeś (−łaś). Wówczas: |AC|=|BC| ⇔ 2m2 −18m +6=0. Czy to ma
rozwiązania?
16 lis 20:14
Gray: Źle popatrzyłem... Inaczej to trzeba rozwiązać.
16 lis 20:15