Geometria analityczna,proste,punkt,prostokąt
MonicaAlexandra: Dla jakich wartości parametru m proste y=mx+2 i x+my−1=0 przecinają się w punkcie należącym do
protokąta o wierzchołkach A(−2,1) B(−2,−1) C(1,−1) D(1,1)
Mam problem z przedziałami które mi wychodzą ;c zrobiłam układ równań z równań prostych i
doszłam do tego że x=(1−2m)/(m2 +1) oraz zapisałam założenie,że x musi należeć do przedziału
<−2,1> a potem wzięłam równanie jednej z prostych i zapisałam założenie y musi należeć do
przedziału <−1,1> i wyszły mi przedziały które się częściowo zgadzają,ale część wspólna z nich
wychodzi zupełnie inna od rozwiązania. W odpowiedziach mam m∊(−∞,−2>u<(1+√5)/2 ,∞) a mi
wychodzą przedziały z założenia do x : m∊(−∞,−2>u<0,∞) a z założenia do y: m≥0 koniunkcja z
m∊<(1−√5)/2 ,)>u <1+√50/2,∞)
Nie wiem gdzie jest źle ;c Pomocy!;c
16 lis 19:29
MonicaAlexandra: Never mind... Dzieny za pomoc,sama się ogarnęłam.
16 lis 20:01