Wyznacz stopień wielomianu u+w w zależności od parametru a.
Marek: Wyznacz stopień wielomianu u+w w zależności od parametru a.
a)
u(x) = 2x4 − 3x + 6, w(x) = ax6 + 5x2 + 4
suma: ax6 + 2x4 +5x2 −3x + 10
b) u(x) = 3x6 − ax5 +2x2 − x , w(x) = −3x6 − 6x5 − 2x2 + 9
suma: −x5(a+b)+9
Mógłbym prosić, żeby ktoś mi opisał jak to zadanie dokończyć?
16 lis 19:16
J :
a) dla a = 0 stopień 4
dla a ≠ 0 stopień 6
b) skąd się pojawiło b ?
16 lis 19:21
Marek: ahh przepraszam, to jest moja 6.
Okay, troszeczkę nie rozumiem powyższej wskazówki.
16 lis 19:23
J :
a) jeśli a = 0 , to znika jednomian: ax6 ...
16 lis 19:24
Marek: Aa okay, dziękuje
16 lis 19:25