Wykazywanie
liceum: Wykaż, że wyrażenie (x+1)(x+2)(x+3)(x+4)+1 można przedstawić w postaci kwadratu trójmianu
kwadratowego.
16 lis 19:12
Koko: Po rozpisaniu możesz skorzystać z twierdzenia, że każdy wielomian można rozłożyć na postać
iloczynową, gdzie w żadnym nawiasie potęga x nie przekracza 2. Jako, że ten pierwiastek nie ma
miejsc zerowych (myślę, że to trudne do uzasadnienia nie jest) i widzimy nieparzyste potęgi to
muszą istnieć w każdym z tych nawiasach wszystkie trzy całkowite nieujemne potęgi x mniejsze
równe 2 (x0, x1, x2).
16 lis 20:31
PW: Rzecz jest bardzo prosta, nie trzeba znać twierdzenia o rozkładzie, wystarczą rachunki:
(x+1)(x+4) = x2+5x+4
(x+2)(x+3) = x2 + 5x + 6.
Po podstawieniu x2+5x+4 = t widzimy, że badane wyrażenie ma postać
t(t+2) + 1 = t2+2t+1 = (t+1)2.
17 lis 11:35