rozwiąż równanie
łobuziara:
Rozwiąż równanie:
1. (x−3)(x+2)=(x+4)(2−x)−14
2. (2−3x)2+(3+x)(x−1)=1+x
16 lis 18:34
łobuziara: Pomóżcie pliiiis RÓWNANIA (rozwiąż równanie)
1. (x−3)(x+2)=(x+4)(2−x)−14
2. (2−3x)2+(3+x)(x−1)=1+x
16 lis 18:40
Janek191:
Trzeba pomnożyć , dodać i rozwiązać otrzymane równanie kwadratowe
16 lis 18:42
Janek191:
1) ( x − 3)*( x + 2) = ( x + 4)*( 2 − x) − 14
x2 + 2 x − 3 x − 6 = 2 x − x2 + 8 − 4 x − 14
2 x2 + x = 0
x*( 2 x + 1) = 0
x = 0 lub 2 x + 1 = 0
x = 0 lub 2 x = − 1 / : 2
x = 0 lub x = −12
===================
16 lis 18:57