prawdopodobieństwo
Ola: Proszę o pomoc. Ze zbioru cyfr (1,2,3,....9) wybieramy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania
i układamy w kolejności losowania w liczbe dwucyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo, ze w ten
sposob wybierzemy liczbe wieksza od 60
16 lis 18:30
Eta:
|Ω|=9*9
A −−− liczby większe od 60 ( zaczynające się cyfrą {6,7,8,9} a druga dowolna
|A|= 4*9
P(A)=.....
16 lis 18:34
16 lis 18:36
J :
@
Eta ... bez zwracania...
16 lis 18:37
Janek191:
I Ω I = 9*8 = 72
I A I = 8 + 3*9 = 35
więc
16 lis 18:38
Eta:
Ajj ......ślepota przeczytałam ze zwracaniem
16 lis 18:38
J :
Skąd masz: IAI = 35 ...?
16 lis 18:39
Eta:
Oooooooooooooooo
Janek się obudził
16 lis 18:39
J :
..chyba nie do końca..
16 lis 18:42
Eta:
Może naliczył 35 butelek( na święta) w piwnicy
16 lis 18:43
Janek191:
61,62,63,64,65,67,68,69
70,71,72,73,74,75,76,78,79
80,81,82,83,84,85,86,87,89
90,91,92,93,94,95,96,97,98,
16 lis 18:46
J :
..a skąd wytrzasnąłeś "0" ...?....
16 lis 18:48
Janek191:
Źle, bo nie ma 0
16 lis 18:48
J :
...
16 lis 18:49
Eta:
16 lis 18:52
Ola: A= 32?
16 lis 19:04
J :
tak..
16 lis 19:04
Janek191:
4*8 = 32 !
16 lis 19:05
Janek191:
I A I , a nie A
16 lis 19:05
Ola: dzięki
16 lis 19:08