zadanie z jednokladnosci
hubert: Dane są punkty A i B oraz punkt O, który nie należy do prostej przechodząceh przez punkty a i
b. punkty A' i B' są obrazami odpowiednio punktów a i b w jednokładności o środku O i skali 4.
Punkt C dzieli odcinek AB tak, że |AB|/CB|=1/2. Znajdź stosunek pola trójkąta ACO do pola
trójkata A'B'O. Odpowiedź to 1/48. Zadanie robilem tak:
P trojkata AOC przedstawilem jako |OE|*|AB|/4 , gdzie |OE| to wysokosc trojkata ,a |AB|/2=|AC|
z |AB|/CB|=1/2
P trojkata OA'B' jako 4|OE|*4|AB|/2=8|OE|*|AB|.
Nastepnie policzylem stosunek aco do a'b'o i wyszlo mi 1/32. Prosilbym o jakas wskazowke.
pozdrawiam.
16 lis 18:25