Rzucono dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry
Olaa: Rzucono dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że dwa razy
wypadła parzysta liczba oczek
16 lis 17:56
Olaa: proszę o pomoc
16 lis 17:59
Mila:
|Ω|=6*6
A− dwa razy wypadła parzysta liczba oczek
|A|=3*3 wypadła za każdym razem liczba oczek ze zbioru {2,4,6}
16 lis 18:01
Eta:
|Ω|=36
A={ ( parzysta, parzysta)} ={(22)(24)(26)(42)(44)(46)........ }
|A|=3*3=...... P(A)=........
16 lis 18:03
Olaa: dziękuję
16 lis 18:03
Olaa: ale to miało być że dwa razy
wypadła parzysta liczba oczek więc to jest dobre rozwiązanie?
16 lis 18:06
Eta:
Czy (2,4) −−− dwie parzyste? czy (4,4) też?
wniosek : jest ok
16 lis 18:11