Oblicz x jeśli
Arab: logx3=1/2
logx2=1/3
logx1/9= −2
jak sie za to zabrać proszę o wytłumaczenie
16 lis 17:50
J :
..skorzystaj z definicji logarytmu ... np a) x1/2 = 3 stąd x = ..?
16 lis 17:52
Arab: no właśnie niewiem
16 lis 17:52
J :
pokazałem Ci pierwszy przykład , reszta podobnie ..a) x = 9
16 lis 17:54
Arab: 0,5?
16 lis 17:54
Arab: masakra niewiem wytłumacz jak to obliczać
16 lis 17:58
J :
x1/2 = √x √x = 3 ⇔ x = 9 , bo √9 = 3
16 lis 18:02
Arab: w tym 2 przykładzie wynik to 4?
16 lis 18:08
J :
3√x = 2 ⇔ x = ?
16 lis 18:12
Arab: 8
16 lis 18:16
Arab: jeszcze 1 pytanie czemu 3√x bo 1/3?
16 lis 18:16
J :
am/n = n√am
16 lis 18:17