trygonometria
sia: witam, proszę o sprawdzenie i pomoc
zad. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w podanym przedziale
f(x)=sinx+cosx , x∊<0;2π> umiem to zrobić gdy nie ma podanego przedziału , bo właśnie nie wiem
jak go uwzględnić wynik końcowy wychodzi mi f(x)=
√2*cos(x−π/4) ⇒ZW=<−
√2;
√2> i właśnie
jak uwzględnić przedział

?
16 lis 17:45
nikt: Nie wiem za bardzo jak to zrobić ale jakoś tak próbuję:
f(x)=sinx+cosx
f(x)=sinx+sin(π/2−x) tutaj wzór na sinα+sinβ
i wychodzi
f(x)=√2+2cos(x−π/4)
więc trochę inaczej niż tobie
16 lis 17:54
nikt: Przepraszam błąd f(x)=√2*2cos(x−π/4)
16 lis 17:56
nikt: dobra głupi ja. Ty masz poprawnie. Pomyliłem wzór

f(x)=
√2*cos(x−π/4)
16 lis 17:59
sia: chyba źle zastosowałeś wzór bo mi tak wychodzi
f(x)=2*sin(x+π/2−x)/2 * cos(x−π/2+x)/2 ( w 1. skracają się x )
f(x)=2*sinπ/4 *cos(x−π/4)
f(x)=√2*cos(x−π/4) więc chyba mam dobrze ale nie wiem jak uwzględnić przedziału
16 lis 18:01
sia: ok rozumiem
16 lis 18:01
sia: a ktoś wie jak uwzględnić przedział


?
16 lis 18:02
nikt: a masz odpowiedź do tego zad ?
16 lis 18:05
sia: tak wychodzi √2 i −√2
16 lis 18:07
sia: więc gdybym "olała" przedział to i tak wychodzi
16 lis 18:08
nikt: Narysuj y=cosx w tym przedziale. Widzimy że mamy tam ymax=1 i ymin= −1.
Nasza funkcja różni się jedynie tym że jest nie <−1,1> tylko <√2,−√2>
więc u nas ymax=√2 a ymin=−√2.
16 lis 18:11
sia: ok dzięki
16 lis 18:13
nikt: ale nie jestem pewny, to było trochę robione z odpowiedziami
16 lis 18:15