Parametr
sugarsol: Dla jakich wartości parametru m wartości funkcji f(x)=(m−1)x2+(2−2m)x+m−2 są dla każdego x∊R
większe od odpowiednich wartości funkcji g(x)=(2−3m)x−2
Wiem, że układam nierówność i najpierw rozpatruję ją pod względem nierówności liniowej i
wychodzi m=1, więc x>−1, czyli takie m nie spełnia warunków zadania. A potem rozpatruję pod
względem nierówności kwadratowej i tu mam problem. Jakie mają być warunki?
16 lis 17:44
J :
f(x) − g(x) > 0
16 lis 17:46
sugarsol: To już zrobiłam...
Chodzi mi o to jakie mam ułożyć warunki dla nierówności kwadratowej. (a>0, a<0, Δ>0, Δ<0, Δ=0)
16 lis 17:47
sugarsol:
16 lis 17:51
sugarsol: Ok, już chyba wiem
16 lis 17:52