Wyznacz współczynniki a, b wielomianu w , jeśli: a) w(x)= −3x3 + ax2 + bx + 2 i
Zakonnik: Wyznacz współczynniki a, b wielomianu w , jeśli: a) w(x)= −3x3 + ax2 + bx + 2 i w(−1)=4 ,
w(2)=20
W(−1)= 3 +a −b+2=4 => a−b= −1
W(2)= −24 +4a +2b+2=20 => 4a+2b= 42 /: 2 => 2a+b= 21 a−b= −1 2a+b= 21
a−b= −1
2a+b= 21
Wynik tego równania to: ( a w podręczniku odpowiedź to a = 6*2/3 )
a=20
16 lis 17:36
16 lis 17:40
Zakonnik: Okay, udało mi się wyszukać zaległość z młodzieńczych lat.
3a=20
a=20/3
<3
16 lis 17:40