16 lis 17:34
Maciek: Bardzo proszę o pomoc, jutro kolokwium, a nie wiem czy jestem dobrze nauczony :\
16 lis 18:19
sebas: Jeszcze raz spróbuje
nadzieja umiera ostatnia
16 lis 19:09
Mila:
f(x,y)=√arcsin(1−x2−y2)+ln(xy) taka funkcja?
16 lis 19:22
sebas: Tak
16 lis 19:23
Gray: Mila, chyba troszkę za dużo pomalowałaś
16 lis 20:03
sebas: Dziękuje,
ale czwarta ćwiartka chyba nie wlicza sie tutaj przez x*y>0 prawda

?
16 lis 20:06
sebas: Troszkę ogólnie cięzko mi zrozumieć tę linjkę : 0≤(1−x2−y2)≤1
arcsin(1−x
2 − y
2) >/ 0 wtedy gdy (1−x
2 − y
2) > 0 tak
16 lis 20:07
Mila:

Już poprawiam , masz rację.
arcsin(1−x
2−y
2)≥0 i x*y>0⇔
0≤(1−x
2−y
2)≤1 ( Patrz wykres funkcji y=arcsin(x)) i [x>0 i y>0 lub x<0 i y<0]⇔
x
2+y
2≤1 i x
2+x
2≥0 i [x>0 i y>0 lub x<0 i y<0]
Wykres funkcji:
y= arcsin(x) ≥0 dla argumentów ∊<0,1>
16 lis 20:15