POMOCY
motyl.: Kolejne z prawdopodobieństwa proszęęę.


2.Spośród liczb 12,3,4,5,6,7,8,9 wylosujemy jednocześnie 3. Oblicz prawdopodobieństwo ze ich
suma jest liczbą parzystą.
3Zadanie.

w szeregu ustawiamy losowo 4 mężczyzn i 3 kobiety. Oblicz prawdopodobieństo że żadne dwie osoby
tej samej płci nie będą stały obok siebie
16 lis 16:24
Basia: Zad.2
liczymy najpierw liczbę wszystkich kombinacji
A− zdarzenie polegającym na wylosowaniu 3 liczb spośród Ω, których suma jest liczbą parzystą
suma będzie parzysta jeśli: 2 spośród 3 liczb będą parzyste, bądź wszystkie będą parzyste,
czyli liczymy ile może powstać trójek z liczb nieparzystych
Korzystamy ze wzoru na liczbę wariacji bez powtórzeń:
P(A')=1−P(A)
P(A')={24}{56}={3}{7}
P(A)={4}{7}
16 lis 19:28
Basia: Zad.3
Liczymy wszystkie możliwości (stosujemy wzór na permutację)
Ω=7
P
n=n!
P
n=7!=5040
A− polega na ustawieniu osób obok siebie w szeregu tak, aby żadna z osób tej samej płci nie
stała obok siebie
Jest tylko jedna taka możliwość: MKMKMKM
16 lis 19:35
Basia: | | 24 | | 3 | |
W tym pierwszym P(A')= |
| = |
| |
| | 56 | | 7 | |
16 lis 19:37