wyznacz liczbę pierwszą
Edziek: Niech p oznacza liczbę pierwszą. Wyznacz wszystkie liczby pierwsze, które można zapisać w
postaci 7p2+3.
Niech p oznacza liczbę pierwszą. Wyznacz wszystkie liczby pierwsze, które można zapisać w
postaci 3p2−1
nie wiem jak się za to zabrać, co najwyżej że liczby pierwsze to:
liczba parzysta 2
liczby nieparzyste : 3,5,7,11,13,17,19,23,29,31,37...
16 lis 16:32
Edziek: 7p2+3 −liczba pierwsza
p−liczba pierwsza
7p2+3=p ?
16 lis 16:50
Edziek: niemożliwe
16 lis 16:50
Edziek: pomoże ktoś

?
16 lis 17:41
Eta:
1/ dla p=2 −−− liczba pierwsza parzysta
to: 7*4+3= 31−−− jest liczbą pierwszą
dla p −− nieparzystego liczba 7*p2+3 −−− jest parzysta , zatem nie może być liczbą
pierwszą
bo p2−− nieparzysta , 7*p2 −−− nieparzysta i 7p2+3 −−−− parzysta
odp: taką liczbą jest tylko p=31
2/ podobnie .......... już sam uzasadnij
16 lis 17:59
Eta:
Edziek i co?.... żyjesz?
16 lis 18:19
Eta:
16 lis 18:26