Granica ciągu
Radek: Oblicz granicę ciągu a
n
| 2−n√10 | | 2−10 | |
| =lim n→∞[ |
| ]=−8? |
| n√n+(34)n | | 1 | |
ile wynosi granica z
n√n = 1? ?
Dziękuje za pomoc
16 lis 16:29
Gray: n√n→1, podobnie jak n√10→1
16 lis 16:33
Radek: A jak mam taką granicę
lim n→∞ 3n−√9n2+6n+1=lim n→∞ 3n−√n2(9+6n+1n)=
=lim n→∞ 3n−√n2*√9+6n+1n2=lim n→∞ 3n−n*√9+6n+1n2=
=lim n→∞ 2n*√9+6n+1n2
Dobrze obliczone ? I co dalej teraz bo wyjdzie ∞*3
16 lis 16:54
Radek: Czy tutaj mnożenie przez sprzężenie ?
16 lis 17:03
Mila:
Tak.
16 lis 17:12