matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóż na czynniki
Ola:
Hej, mógłby ktoś mi pomóc? Myślę, myślę i wymyślić nie mogę. Rozłóż na czynniki: x
4
− x
2
+ 16 =
16 lis 16:27
Gray:
... = x
4
+8x
2
+ 16 − 9x
2
= (x
2
+4)
2
− 9x
2
= ...
16 lis 16:30
Ola:
Dzięki bardzo
16 lis 16:34