Kwadratowa
Ja: Coś takiego mam
Dla jakich wartości parametru m równanie x2+(m−3)[x]=0,25(m2−1) nie ma rozwiązań?
16 lis 16:21
Ja: a dobra już wiem chyba
16 lis 16:22
Ja: albo dobra zakładam, że t1*t2>0, bo te dwa miejsca funkcji z wartościa bezwzględna muszę mieć
po lewej stronie, bo później odbijam tylko lewą stronę, ale mam takie wrażenie, że to nie daje
stuprocentowej pewności, że nie bd rozwiazan, bo co chyba trzeba z tym t1+t2 jeszcze?
16 lis 16:27
Ja: pomylłem. E: albo dobra zakładam, że t1*t2>0, bo te dwa miejsca funkcji bez wartości
bezwzględna muszę mieć po lewej stronie, bo później odbijam tylko prawą stronę,
16 lis 16:28
Ja: co oprócz t1*t2>0 mam zrobić?
16 lis 16:40
pigor: ... , tu warunki zadania spełnia alternatywa
Δ=b
2−4ac< 0 v (Δ ≥0 i x
1x
2=
ca >0 i x
1+x
2= −
ba< 0) ⇔
⇔ no i rozwiązuj, bo ja znikam z forum . ...
16 lis 16:48
Ja: Dzięki, Pełna racja.
16 lis 17:00