Zbadać ciągłość funkcji.
Klaudia: Mam problem z takim przykładem:
−arccos x dla −1 ≤ x ≤1
lnx + 2 dla x>1
Nie mam za bardzo pomysłu jak policzyć zadania, w których pojawiają się funkcje cyklometryczne.
Starałam się to tak policzyć:
f(−1) = −arccos(−1) = π
lim−1
+= −arccos x = 0
Teraz mam pytanie czy jest to dobrze i jak mam policzyć f(1) ?
16 lis 16:18
Kosow: ma ktoś jakiś pomysł
16 lis 16:51
Kosow: też podobnego przykładu nie umiem
16 lis 16:52
Gray: Dlaczego masz problem z f(1)? f(1) = −arccos1 = 0
16 lis 16:54
Klaudia: chodziło mi bardziej o ten moment
lim −arccosx = 0
x−> 1−
lim lnx + 2 = 2
x−> 1+
nie wiem czy to dobrze robię?
A mógłbyś mi powiedzieć jak dla f(−1) i f(1) mam narysować wykresy?
16 lis 16:57
Klaudia: a f(−1) zrobiłam dobrze?
16 lis 16:58
Gray: f(−1) i f(1) to punktu, nie ma co tu rysować. Te granice z 16:57 są dobrze obliczone.
16 lis 19:38
Gray: Z tego co napisałaś od początku, to jedynie to "lim
x→−1+ −arccos x = 0" budzi mój niewielki
niepokój
16 lis 19:40