chwila słabosci
jerey: stosujac postac wykładniczą liczby zespolonej rozwiązac podane rownania
z*−sprzężenie
r
4e
−2iφ*r
2e
2iφ=4
r
6e
0i=4
r
6e
0i=4e
0i ?
16 lis 15:43
jerey: up
16 lis 16:21
Gray: Kiedy dwie liczby zapisane w postaci wykładniczej są równe?
16 lis 16:26
jerey: gdy ich podstawy są rowne
16 lis 16:43
jerey: zle, zrozumiałem
r6=4
0=0+2kπ
16 lis 16:45
Gray: Nie. Gdy mają te same moduły (czyli u Ciebie: r6=4) a ich kąty (argumenty) różnią się o
całkowitą wielokrotność 2π (u Ciebie są równe 0, więc ten warunek nic nie wnosi).
16 lis 16:45
Gray: No właśnie

Wyznacz r.
16 lis 16:46
jerey: r6=4
r6−4=0
(r3−2)(r3+2)=0
(r−3√2)(r2+3√2r+3√22)(r3+2)=0
r=3√2
16 lis 16:51
Gray: Jak odpowiedź?
16 lis 16:55
jerey: okrąg o promienu r od poczatku układu wspolrzednych?
16 lis 17:00
Gray: o środku w początku ...
16 lis 17:15