Podzielność wielomianów
Milek: Dany jest wielomian W(x)= −3x2(4−x)(x+2) Wskaż trzy wielomiany stopnia trzeciego, przez które
jest podzielny wielomian W(x).
16 lis 14:50
Saizou :
np.
−3x(4−x)(x+2)
3x(4−x)(x+2)
x(4−x)(x+2)
16 lis 14:52
Janek191:
W1(x) = x2*( 4 − x)
W2(x) = x2*( x + 2)
W3(x) = x*( 4 − x)*( x + 2)
16 lis 14:53
Milek: A mogę jakieś obliczenia lub coś, żebym wiedział skąd sie to wzięło?
16 lis 14:54
Gray: Milek, rusz głową:
| −3x2(4−x)(x+2) | |
| − co wpisać w mianowniku, żeby się "skróciło" z licznikiem? |
| mianownik | |
16 lis 16:09
Gray: Milek, rusz głową:
| −3x2(4−x)(x+2) | |
| − co wpisać w mianowniku, żeby się "skróciło" z licznikiem? |
| mianownik | |
Sprawdź odpowiedzi Szanownych Poprzedników.
16 lis 16:11