granice
kyrtap: Dwa przykłady nie chodzi mi tutaj o rozwiązanie tylko o spr poprawności zapisów:
1. Korzystając z twierdzenia o dwóch ciągach znaleźć granice:
a) lim
n→∞ n√nn + 5
lim
n→∞ n√nn + 5≤ lim
n→∞ n√2nn
lim
n→∞ n√2nn =
∞
na mocy tw. o dwóch ciągach lim
n→∞ n√nn + 5 =
∞
2. Korzystając z tw. o granicach niewłaściwych ciągów obliczyć granice:
| | n2+1 | |
w tym wypadku licząc to limn→∞ |
| = ∞ ale jak to rozwiązać za pomocą tw. o |
| | n | |
granicach niewłaściwych
16 lis 14:31
kyrtap:
16 lis 14:53
kyrtap:
16 lis 15:25
16 lis 15:41
Gray: 1. Źle − z faktu, że większy zmierza do ∞ nie wynika, że mniejszy też. Ogranicz ciąg od dołu.
16 lis 15:48
kyrtap: ok czyli z dołu ograniczyć i jeżeli ta dolna granica wynosi załóżmy
∞ to ta właściwa też tak
16 lis 16:09
Gray: Ta dolna musi wynosić +∞ − tylko wtedy możesz wnioskować, że ta większa też zbiega do +∞
16 lis 16:13
kyrtap: rozumiem dzięki

a jeżeli chodzi o 2 zadanie?
16 lis 16:13
Gray: O jakie tw. chodzi? Ciąg rosnący i nieograniczony od góry jest rozbieżny do +∞? Wystarczy więc
wykazać, że Twój ciąg spełnia te dwa warunki.
16 lis 16:18
kyrtap: chodzi o tw. o granicach niewłaściwych ciągów
16 lis 16:18
Gray: To wiem

Wykaż, że ciąg jest rosnący (przynajmniej od pewnego miejsca) i nieograniczony od
góry.
16 lis 19:45