matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
n
Feint:
W szkole zorganizowano turniej gry w szachy. Kazdy z uczestników grał mecz i rewanż. Ilu było uczestników turnieju, jeżeli odbyły się 182 pojedynki?
16 lis 14:31
aza:
https://matematykaszkolna.pl/forum/266013.html
16 lis 14:33
Janek191:
n*( n − 1) = 182 = 14*13 n = 14 ======
16 lis 14:38