Wektory w układzie kartezjańskim znajdź taki punkt P aby suma była jak najmniejs
TK: Dane są punkty A=(2,−4) i B=(8,3). Na prostej y=2x−3 wyznacz taki punkt P, aby suma
|AP|2+|BP|2 była jak najmniejsza.
16 lis 14:10
Janek191:

A = ( 2 ; − 4) B = ( 8 ; 3)
y = 2 x − 3
więc
P = ( x ; y) = ( x ; 2 x − 3)
I AP I
2 + I BP I
2 = ( x − 2)
2 + ( 2 x − 3 − (−4))
2 + ( x − 8)
2 + ( 2 x − 3 − 3)
2 =
= x
2 − 4 x + 4 + ( 2 x − 1)
2 + x
2 − 16 x + 64 + (2 x − 6)
2 =
= x
2 − 4 x + 4 + 4 x
2 − 4 x + 1 + x
2 − 16 x + 64 + 4 x
2 − 24 x + 36 =
= 10 x
2 − 48 x + 105
Dla
| | 48 | |
x = p = |
| = 2,4 ta suma jest najmniejsza . |
| | 20 | |
więc x = 2,4 oraz y = 2*2,4 − 3 = 1,8
Odp. P = ( 2,4 ; 1,8 )
==================
16 lis 14:24
TK: Niestety z odpowiedzi w moim zbiorze zadań wynika że współrzędne P to (2,1)
16 lis 14:37
Janek191:
Pomyłka w obliczeniach :
Powinno być
I AP I
2 + I BP I
2 = ( x − 2)
2 + ( 2 x + 1)
2 + ( x − 8)
2 + ( 2 x − 6 )
2
Dokończ
16 lis 14:46