Oblicz
Jasiek: √√5−2*√√5+2
16 lis 14:06
J :
..było.. (a+b)(a−b) = a2 − b2 ..
16 lis 14:07
Jasiek: Właśnie wiem że wzór skróconego mnożenia ale nie wiem jak pierwiastki podnieść do kwadratu
16 lis 14:10
bg32: kolego ale po co tyle tych wielokropków piszesz w swoich odpowiedziach

to forum matematyczne
a nie polonistyczne
16 lis 14:10
J :
√a*√b = √a*b ..
16 lis 14:12
bg32: zostanie ci po prostu √5−2 − √5+2
16 lis 14:12
J :
te kropki, to skróty myślowe ...
16 lis 14:13
bg32: tak, są niezbędne. skłaniają do przemyśleń.....
16 lis 14:14
J :
bg32 .... po Twojej podpowiedzi (14:12) widzę,że jesteś polonistą ...
16 lis 14:15
J :
(√5 −2)(√5 + 2) = 5 − 4 = 1
16 lis 14:16
bg32: przeciez te pierwiastek isą na całej długości a nie tylko nad pierwiastkami z 5
16 lis 14:19
J :
niech się wypowie autor postu..
16 lis 14:20
aza:
√(√5−2)*(√5+2) = √5−4= 1
16 lis 14:21
Jasiek: dziękuje
16 lis 14:21
Jasiek: √5−2 Czyli tylko 5 jest pod pierwiastkiem
16 lis 14:23
bg32: doobra to zwracam honor
16 lis 14:25