kaaasik:
Na trójkącie ostrokątnym ABC o bokach AB=10√
3 i BC=5√
5 opisano okrąg o środku w punkcie O i promieniu 10. Oblicz cosinus kąta ABC.
Z góry dziękuję za rozwiązanie
22 sty 15:37
sinx/n=six=6:
Dla tych co się od razu nie kapnęli, korzystam z kąta środkowego i wpisanego.
x
2=2*10
2(1-cos2α)
x
2=300+125-100√
15cosα
i teraz masz do rozwiązania super banalny układ równań, ale i tak Ci pomogę.
x
2=2*10
2*(1-cos
2α+sin
2α), bo cos2α=cos
2α-sin
2α
x
2=200*2sin
2α, bo 1-cos
2α=sin
2α
8*2sin
2α=17-4√
15cosα,
dalej jest już super banalne to se chyba poradzisz
22 sty 19:56
kasiik:
ale wychodzi inaczej niż w odpowiedzi.
23 sty 14:06
sinx/n=six=6:
a jak jest w odpowiedzi, a jak Ci wychodzi? nie wykluczone, że mogłem popełnić błąd ja albo Ty.
23 sty 14:45
KAASIK:
pierwiastek z 33 + pierwiastek z 5 podzielić przez 8
w podpowiedzi jest żeby zstosować takie coś: cos kątaABC= sin kątaABO* cos kątaOBC + sin kątaOBC* cos kąta ABO
ale nie wiem skąd się to wzięło:p
23 sty 16:05
KAASIK:
pierwiastek z 33 + pierwiastek z 5 podzielić przez 8
w podpowiedzi jest żeby zstosować takie coś: cos kątaABC= sin kątaABO* cos kątaOBC + sin kątaOBC* cos kąta ABO
ale nie wiem skąd się to wzięło:p
23 sty 16:05