DZIĘKUJE
pp: zmienna losowa X ma rozkład dwumianowy o parametrach 4 i p . Niech F (0) = 1256.
Oblicz p oraz P(X>3)
16 lis 13:59
pp: czy jest ktoś w stanie pomóc mi w tym zadanku?
16 lis 16:13
Gray: Przypomnij, dla tego rozkładu funkcja prawdopodobieństwa wyraża się wzorem:
dla k∊{0,1,2,3,4}: P(X=k) = ?
16 lis 16:16
pp: tak
16 lis 16:55
pp: (n/k) pkqn−k
16 lis 16:57
pp: to z bernoulliego
16 lis 16:58
16 lis 17:16
Gray: | | 1 | |
F(0)=P(X≤0)=P(X=0)=4(1−p)4= |
| ⇔ p =? Oblicz p. |
| | 256 | |
16 lis 17:27
Gray: Mając p (to nie jest trudne),
| | | |
P(X>3) = P(X=4) = | p4 = p4 |
| | |
16 lis 17:54