trygonometria
Blue: | | √3 | |
Rozwiąż równanie sinx*|cosx|= |
| , gdzie x∊<0, 2π> |
| | 4 | |
| | 5 | | 1 | |
Rozwiązywałam to w dwóch przedziałach i mi wyszło x= |
| π i x= |
| π, jednak w |
| | 6 | | 6 | |
odpowiedziach mam więcej tych rozwiązań....
Dlaczego?
16 lis 13:59
J :
..a dlaczego nie w trzech...?
16 lis 14:03
Blue: cosx ∊(−∞,0) i cosx∊<0,∞)
16 lis 14:09
J :
..popatrz na treść zadania ... x ∊ <0,2π> ..
16 lis 14:10
Blue: Czyli jak to ma być?
16 lis 14:15
J :
<0,π/2> oraz <3/2π,2π> → cosx ≥ 0
(π/2,3/2π) → cosx < 0
16 lis 14:19
Blue: | | √3 | | √3 | |
Nie rozumiem, wyjdzie przecież sin2x= |
| i sin2x= − |
| , więc skąd się biorą te |
| | 2 | | 2 | |
inne rozwiązania..
16 lis 14:43
patkiii: czy taka odpowiedź jest odpowiedź: {1/6π; 1/3π; 2/3π; 5/6π; 5/3π; 11/6π}


?
16 lis 14:46
Blue: | | π | | π | | 2 | | 5 | |
Nie, jest tak: |
| , |
| , |
| π, |
| π |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 6 | |
16 lis 14:47
Blue: Wytłumaczy to ktoś krok po kroku?
16 lis 14:48
Kacper:
Mnie dzisiaj boli głowa
16 lis 14:49
patkiii: mi coś nie wyszło ale zaraz napiszę co i jak zrobiłam po kolei może znajdę błąd
16 lis 14:52
Blue: Patkii byłabym wdzięczna

Kacper, to weź tabletkę
16 lis 14:58
Kacper:
Wezmę

Te zadania już komuś robiłem. Jaka to książka?
16 lis 15:05
patkiii: Pierwszy przypadek:
Dla x∊<0,π/2> U <3/2π,2π>
sinx*cosx=√3/4 /*2
2*sinx*cosx=√3/2
sin2x=√3/2
to rozwiązujemy i wychodzi:( x=π/6+kπ lub x=π/3+kπ) i k∊C
i po uwzględnieniu przedziału wychodzi : π/6, π/3
16 lis 15:06
patkiii: Teraz jeszcze drugi przypadek
16 lis 15:06
patkiii: Drugi przypadek:
Dla x∊(π/2,3/2π)
−sinx*cosx=√3/4 /*(−2)
2*sinx*cosx=−√3/2
sin2x=−√3/2
to rozwiązujemy i wychodzi:( x=−π/6+kπ lub x=2/3π+kπ) i k∊C
i po uwzględnieniu przedziału wychodzi: 2/3π, 5/6π
16 lis 15:11
patkiii: Ja zawsze mam problem z tym uwzględnianiem przedziału. Po prosty trzeba narysować oś i wszystko
spokojnie zaznaczyć.
16 lis 15:15
patkiii: albo zrobić to sposobem (ja to nazywam na "k").
np. Z drugiego przypadku wchodzi:( x=−π/6+kπ lub x=2/3π+kπ) i k∊C
Dla k=0
x=−π/6 lub x=2/3π i x∊(π/2,3/2π) ⇒ x=2/3π
Dla k=1
x=5/6π lub x=5/3π i x∊(π/2,3/2π)⇒ x=5/6π
16 lis 15:20
patkiii: Ten drugi sposób jest o tyle lepszy, że na osi trzeba być bardzo dokładnym i według mnie łatwo
się pomylić
16 lis 15:22
patkiii: Jak ktoś zna lepszy sposób to niech pisze, bo jutro mam z tego sprawdzian i nadal nie czuję się
z trygonometrii pewna
16 lis 15:23
Blue: Już rozumiem, dzięki Patkiii

Kacper, Aksjomat
16 lis 15:37