hlh
zombi: Wyznacz wartość główną potęgi ii, to po prostu e−π/2 ?
16 lis 13:50
zombi: Tak nawiasem co oznacza wartość główna potęgi?
16 lis 14:16
Kacper:
Nie było na wykładzie?
16 lis 14:24
zombi: Jak już wspominałem, mój wykład, a lista zadań to dwa odmienne światy
16 lis 14:26
Kacper:

Niestety, ale mnie nigdy nikt nie powiedział co to jest i jestem z tego powodu bardzo
niezadowolony

Zapytaj wykładowcę
16 lis 14:28
zombi: Prawdopodobnie chodzi tu o:
"Arg z i nazywa argumentem głównym (wartością główną argumentu)." − wiki
16 lis 15:02
zombi: Podbijam bo nadal nie wiem
16 lis 23:36
razor: u mnie to był po prostu argument sprowadzony do przedziału (−π, π>
16 lis 23:40
zombi: No to argumentem głównym i
i, co będzie?
16 lis 23:41
MQ: ii=ei*Ln(i) po prostu, gdzie Ln(i) to wartość główna ln(i)
16 lis 23:45
zombi: Nie za bardzo rozumiem? Wolfram pokazuje, że Arg(i
i) = 0 to o to chodzi w tym zadaniu ?

I jak do tego dojść ?
16 lis 23:54
MQ: ii=ei*Ln(i)=ei*iπ/2=e−π/2
e−π/2 jest liczbą rzeczywistą, więc jej Arg = 0.
16 lis 23:59
zombi: To czemu na matematyka.pl powiedzieli mi, że
ii ≠ e−π/2
17 lis 00:08
MQ: Ich spytaj.
17 lis 00:15
matematyka.pl to kicz:
Szkoda, że na pewnym forum jest się zbywanym przez "mądrzejszych" nie dostając sensownego
uzasadnienia.
17 lis 07:03