dziękuję
pp: Liczba wyprodukowanych drukarek przez pewna firme w ciągu tygodnia na rozkład Poissona o
średniej 10. Oblicz prawdopodobieństwo że ta firma
a) w ciągu tygodnia wyprodukuje co najmniej 2 drukarki
b) w ciągu 3 tygodni wyprodukuje 3 drukarki
proszę o rozwiązanie
16 lis 13:42
Gray: a) P(X≥2) = 1 − P(X=0) − P(X=1).
Oblicz te dwa prawdopodobieństwa i masz punkt a) rozwiązany.
16 lis 13:44
pp: dziękuję a możesz coś więcej mi napisać bo kompletnie tego nie rozumiem
16 lis 13:51
Gray: Łatwiej obliczyć, że wyprodukują nie więcej niż dwie drukarki − to jest zdarzenie przeciwne do
tego z punktu a). Jeżeli X oznacza liczbę wyprodukowanych drukarek w ciągu tygodnia, to Ty
szukasz P(X≥2), ale to jest równe 1−P(X=0 lub X=1), stąd ta zależność z godz. 13:44.
Rozkład Poissona o średniej 10 to taki, że
stąd
| | 101e−10 | |
P(X=1)= |
| =10e−10. |
| | 1! | |
Zatem ostatecznie:
P(X≥2)=1−11e
−10
16 lis 13:57
Gray: ... że wyprodukują mniej niż dwie drukarki...
16 lis 13:58
pp: super Bardzo Ci dziękuję

ratujesz mi zycie
16 lis 14:00