Pomocy !!
mat: Proszę o rozwiązanie:
Na hiperboli o równaniu y= 6x, gdzie x≠0, obrano punkty A(2,3) B(6,1). Wyznacz na tej
hiperboli taki punkt C o ujemnej odciętej, aby pole trójkąta ABC było najmniejsze.
Prawidło odpowiedź : C (−2√3 ; −√3 )
Co oznacza o ujemnej odciętej ? Jak zrobić te zadanie ?
16 lis 12:59
16 lis 13:00
mat: i tak nadal nie wiem jak zrobić te zadanie...
16 lis 13:02
Kacper:
1. Narysować hiperbolę.
2. Zaznaczyć punkty.
3. Punkt na hiperboli ma współrzędne P=(x,...) (uzupełnij).
4. Skorzystać ze wzoru na pole trójkąta np z karty wzorów.
5. Napisać funkcję opisującą wartość pola w zależności od położenia punktu C (wskazać
dziedzinę).
6. Wyznaczyć minimum tej funkcji.
7. Napisać odpowiedź.
16 lis 13:06
mat: wow, serdeczne dzięki
16 lis 13:08
mat: ten punkt P na współrzędne ( x ; 6x ) ?
16 lis 13:17
Kacper:

przy czym x<0, bo ma mieć ujemną odciętą
16 lis 13:29
mat: A wzór na pole trójkąta a*h2 , czyli muszę policzyć dlugość podstawy z wzoru na długość
wektorową ?
16 lis 13:32
Kacper:
Może lepiej gotowy wzór z użyciem wyznacznika?

W karcie jest rozpisany (taki długi).
16 lis 13:34
mat: ok
16 lis 13:36
mat: wyszło mi tak : P =
12 |
24x − 16 + 2x |
co zrobić z wartością bezwzględną
16 lis 13:42
mat: Wychodzi mi, ze x dla C równa się −3
√2, a powinno −2
√3
Obliczyłem pole trójkąta i wyszło mi P =
18x − x − 11 , gdzie x< 0
f(x)=
18x −x −11
f'(x)= −
18x2 − 1
i miejsca zerowe to x
1 = − 3
√2 ∨ x
2 = 3
√2 nie należy do C, bo x C ma być ujemne



i jest błąd, bo x dla C powinno się równać −2
√3 i nie wiem gdzie
16 lis 17:05
mat: ?
17 lis 15:38