Znajdz przedziały wklęsłości wypukłości i punkty przegiecia
hajto: Cześć, mam mały problem z zadaniem
f(x)=logx/x
Dziedzina wyszła mi (0,+∞)
A pochodna drugiego rzędu wyszła mi (−x−2x+2xlogx)/x4
I właśnie w tym punkcie nie wiem dalej robic bo wychodzą mi jakies dziwne wartości.
Jak to rozwiązać?
16 lis 12:58
hajto: Pomoże ktoś?
16 lis 13:39
16 lis 13:42
hajto: Pierwszą pochodna policzyłem tak
f'(x)=[(logx)'(x)−(logx)(x)']/x2 i wyszło mi
f'(x)=(1/x)*x−(logx)*1x2
16 lis 13:52
J :
..pochodne masz dobrze ...
16 lis 13:54
stefcii: łi goł tu far tu gewer hu i ar in de lets tu de bar si zi kaps du de stars
16 lis 13:55
hajto: A jakie wyjdą miejsca na wykresie?
Wyszło mi 0 i logx=1/2 i nie wiem jak zaznaczyc ten logarytm?
16 lis 14:01