TRYGONOMETRIA
Blue: Dlaczego trygonometria musi być taka trudna ?!
| | 8*sin5*cos5*cos10 | |
zad.1 Uzasadnij, że liczba |
| jest liczbą całkowitą. |
| | cos70 | |
Wyszło mi 2 . Czy to jest dobrze

zad.2 Udowodnij, że jeśli α i β są kątami ostrymi pewnego trójkąta prostokątnego, to
sin2α+sin2β = 4sinα*sinβ.
zad.3 Udowodnij tożsamość sin
6α+cos
6α+3sin
2αcos
2α=1
zad.4 Nie korzystając z tablic funkcji trygonometrycznych, oblicz wartość wyrażenia
| | 2sin27*cos27 | |
|
| |
| | sin28*sin64+cos28*sin26 | |
I nie zarzucajcie mi, że nie znam wzorów, bo próbowałam różnymi wzorami z karty to
przekształcać i nic konkretnego mi nie wychodziło , nie wiem dlaczego:(
Nie rozumiem tej trygonometrii kompletnie ... Błagam o pomoc
16 lis 12:55
Saizou :
pierwsze
8sin5cis5cos10=4*2sin5cos5cos10=2*2sin10cos10=2*sin20=2*sin(90−70)=2cos70 jest ok
16 lis 12:56
Saizou :
skoro to kąty w trójkącie to narysuj sobie trójką i oznacz boki i skorzystaj z f.
trygonometrycznych w trójkącie
16 lis 12:58
Blue: Wyszło mi to 2 zadanie^^ Dzięki Saizou, ja to próbowałam jakimiś wzorami przekształcać, a tutaj
się okazuje, że można to tak prosto rozwiązać
16 lis 13:05
Kacper:
Trygonometria jest ok
16 lis 13:08
Blue: Kacper, jak dla mnie to tylko na podstawie

A co z zadaniem 3 i 4?
16 lis 13:10
Saizou :
rozpisz 1=sin
2x+cos
2x i kombinuj
16 lis 13:10
Saizou : a łatwiej skorzystać z tego że
a6+b6=(a2+b2)3−3a4b2−3a2b4
16 lis 13:14
Gray: sin6α+cos6α = (sin2α+cos2α)(sin4α−sin2αcos2α+cos4α) = sin4α−sin2αcos2α+cos4α
Zatem:
Twoja lewa = sin4α−sin2αcos2α+cos4α + 3sin2αcos2α = (sin2α+cos2α)2=1
16 lis 13:15
Kacper:
Zadanie 3?
Zapewne coś z jedynką trygonometryczną, skoro op prawej stronie jest 1

Zadanie 4
Na pewno tam jest cos28*sin26 w mianowniku?
Jaki masz wynik do tego?
16 lis 13:16
16 lis 13:17
Blue: eee wyprzedziliście mnie ^^
16 lis 13:17
Blue: Gray , a ja to trochę inaczej robiłam ^^
16 lis 13:18
Saizou :
mianownik= sin28*sin64+cos28*sin26=
sin28*sin(90−26)+cos28*sin26=
sin28*cos26+cos28*sin26=
sin(28+26)=sin54
16 lis 13:19
Blue: Na pewno, już patrzę.... mam 1 w odpowiedziach
16 lis 13:24
Saizou : zauważ ze to tylko mianownik a licznik =2sin27cos27=sin54
16 lis 13:25
Kacper:
Ślepnę rzeczywiście

Ja widziałem po lewej sin28*cos64

Zatem wszystko dobrze i zadanie bardzo łatwe
16 lis 13:26
Blue: no to by się zgadzało Saizou

, ale skąd Ty wziąłeś to ostatnie przekształcenie:
sin(28+26)=sin54
16 lis 13:27
Saizou :
sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny
16 lis 13:27
Blue: | | 1 | |
ej, ale równie dobrze mogłabym to liczyć z tych wzorów sinαcosβ= |
| .... |
| | 2 | |
16 lis 13:30
Blue: Saizou, tego wzoru chyba nie ma w karcie? Tzn tego Twojego
16 lis 13:31
Kacper:
Blue co ty masz za karty? To jest podstawowy wzór !
16 lis 13:33
16 lis 13:33
Blue: upss, rzeczywiście

no to w sumie są dwie opcje
16 lis 13:38
Blue: W każdym razie bardzo Wam dziękuję za pomoc
16 lis 13:39