proste równanie z wartością bezwzględną
ewq: rozwiąż równanie
c) 1/2(x−4)2+Ix−4I=0
obliczyłam 2 przypadki czyli 1.(−niesk, 4) i <4,+niesk)
ale wyszło mi źle, proszę o pomoc i z góry dziękuję
odp: x=4
16 lis 12:49
ewq: jest tu ktoś? : (
16 lis 13:07
Gray: Z lewej strony masz sumę dwóch liczb nieujemnych. I suma będzie równa 0 jedynie wtedy, gdy obie
będą zerami. Stąd x=4 jest jedynym rozwiązaniem Twojego równania.
16 lis 13:11
ewq: jak to rozpisać w 2 równaniach?
16 lis 13:14
J :
tak, jak napisał
Gray..
| | 1 | |
Ix−4I = − |
| (x−4)2 ⇔ x − 4 = 0 ⇔ x = 4 |
| | 2 | |
16 lis 13:18