l
logika: Zapisz następujące zdania za pomocą symboliki logicznej.
(a) Liczba x jest liczbą pierwszą.
(b) Nie istnieje liczba, której kwadrat byłby mniejszy od 0.
(c) Istnieje liczba naturalna n, taka że kn = k dla wszystkich liczb całkowitych k.
(d) Jeśli suma dwóch liczb pierwszych jest parzysta, to żadna z tych liczb nie jest równa 2.
(e) Liczby całkowite x i y mają takie same dzielniki.
(f) x jest największym wspólnym dzielnikiem liczb y i z.
(g) W zbiorze A ⊆ R nie istnieje liczba najmniejsza.
(h) Dla dowolnych dwóch liczb rzeczywistych, jeżeli ich iloczyn jest mniejszy od zera, to jedna
z
tych liczb jest mniejsza od zera.
(i) Pomiędzy dowolnymi dwoma różnymi liczbami podzielnymi przez 3 istnieje liczba podzielna
przez 2.
16 lis 12:00
logika: pomoże ktoś?
16 lis 12:40
logika: Nikt nie pomoże

?
16 lis 14:06
logika: ?
16 lis 15:14
Saizou : Przecież
Janek zrobił ci przykład b
16 lis 15:25
Saizou : np. h
∀x,y∊R xy<0→[(x<0 ∧ y>0) ∨ (x>0 ∧ y<0)]
16 lis 15:26
16 lis 15:29
Gray: a) Np. x∊ ℕ ⋀ ( (p∊ℕ ⋀ p|x) ⇒ (p=1 ⋁ p=x) )
16 lis 15:29
logika: p|x oznacza p dzieli się przez x ?
16 lis 15:48
logika: Bo jeśli mam zapisać:
każde x naturalne podzielone przez 2 daje reszte 1 lub 0
∀x∊ℕ x|2 ⇒ x = 2p+0 v x = 2p + 1
i czemu to jest źle ?
16 lis 15:54
logika: ?
16 lis 16:11
Saizou :
plx czytamy jako p dzieli x lub p jest dzielnikiem liczby x
16 lis 16:12
Saizou :
jeśli 2lp to p jest wielokrotnością 2
16 lis 16:13
logika: a czy to zdanie dobrze zapisałem w poście z 15:54?
16 lis 16:14
logika: to jak prawidłowo powinno byc ?
16 lis 16:15
Saizou :
jeśli x∊N
xI2⇒x=1 lub x=2
16 lis 16:16
logika: ∀x∊ℕ x|2 ⇒ x = 1 v x = 2 ?
16 lis 16:17
Saizou :
zapis 2l x mówi nam o tym że reszta z dzielenia to 0
16 lis 16:18
logika: ∀x∊ℕ x|2 ⇒ x = 1 v x = 0 ?
trochę bez sensu to co zapisałem teraz tak patrzę bo tu nie ma żadnej reszty i nadal nie wiem
jak to zapisać
16 lis 16:22
Saizou :
| | 2 | |
x dzieli 2, czyli |
| ma być naturalną jak wrzucisz 0 to mamy sprzecznośc |
| | x | |
16 lis 16:27
logika: | | x | | x | |
∀x∊ℕ x|2 ⇒ x = |
| v x = |
| + 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | x | |
W zadaniu miałem że x dzieli 2, ja zrozumiałem to tak |
| |
| | 2 | |
16 lis 16:31
logika: ?
16 lis 17:35