kolokwium sie zbliza
jerey: Obliczyc z definicji podane pierwiastki liczb zespolonych;
√−7+24i
5√3+7i
wzory znam, chodzi mi o to jak poradzic sobie z takimi nieprzyjemnymi przykładami, gdyby
trafiły sie na kolokwium .
bo np w przykładzie pierwszym r=25
i jak tu przejsc na postac trygonometryczną nie uzywając kalkulatora ?

analogicznie z 2 przykładem?
16 lis 11:54
J :
...pierwsze spróbuj z definicji ... √−7 + 24i = x + yi ⇔ −7 + 24i = (x + yi)2
16 lis 12:01
jerey: dzieki, nie wpadłem na to, a co z drugim?
16 lis 12:07