proszę o pomoc
Ewelina: wzory Viete'a
pierwiastkami równania x2+mx−m=0 są dwie różne liczby x1, x2. Stosując wzory Viete'a
zbadaj, czy istnieje taka wartość parametru p, dla którego (x1+3x2)(x2+3x1) osiąga
wartość 4.
16 lis 15:19
Nikka: Założenia.
1. a≠0 (a=1≠0)
2. Δ>0
3.(x
1+3x
2)(x
2+3x
1) = x
1x
2 + 3x
12+3x
22 + 9x
1x
2 =
4x
1x
2 + 3(x
12 + 2x
1x
2 + x
22 ) =
4x
1x
2 + 3(x
1 + x
2)
2
Ze wzorów Viete'a:
| | c | | b | |
(x1+3x2)(x2+3x1) = 4x1x2 + 3(x1 + x2)2 = 4 |
| + 3( − |
| )2 |
| | a | | a | |
(w treści zadania powinien być chyba parametr m

)
16 lis 15:57
Ewelina: a skąd się wzięło 4x1x2? nie powinno być 10?
16 lis 16:10
Nikka: jest 10

ale ja porozbijałam składniki sumy, żeby skorzystać ze wzoru na kwadrat sumy ,
wymnóż druga linijkę założenia nr 3
16 lis 16:17
Ewelina: dzieki bardzo
16 lis 16:22
Nikka: teraz pozostaje tylko uzależnić wszystko od parametru m (czyli policzyć Δ i wstawić odpowiednie
wartości w założeniu nr 3 ) i rozwiązać, będę później, więc jakby co pisz
16 lis 16:24
Ewelina: już zrobiłam

dziękuje Ci bardzo za pomoc.
16 lis 16:26
Ewelina: już zrobiłam

dziękuje Ci bardzo za pomoc.
16 lis 16:26