Czy jest przestrzenią wektorową?
marmal: Proszę pomóżcie mi z takim o to zadaniem.
Z definicji wiem, że trzeba pewnie sprawdzić kilka warunków z dodawaniem, mnożeniem przez
skalar, elementem neutralnym itp. tylko nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Za tydzień mam kolokwium.
Proszę o wytłumaczenie jak takie zadania rozwiązywać.
Sprawdzić, które z poniższych zbiorów ( z nat. działaniami) są przestrzeniami wektorowymi nad
F:
a) X = {(x,y) ∊ C2 | |x| = |y|}, F = C,
b) X = {(x,y,z) ∊ R3| x = z}, F = R,
c) X = {(x,y) ∊ R2 | ∃t ∊ R: x = 2t, y = −3t}, F = R
16 lis 09:53
marmal: Pomoże ktoś?
16 lis 11:35