równania i nie równości
mag313: a)7x(x−2)+3x=7x
2+5(2x−3)
b)
| 5x − 2 | | 3x + 1 | | 7x | |
| − |
| ≤ |
| |
| 4 | | 3 | | 2 | |
16 lis 09:12
52: a)Wymnóż nawiasy i ładnie to uporządkuj a wynik prawie sam ci się ukaże...
b)Sprowadź do wspólnego mianownika; w tym przypadku wspólny mianownik to 12
Powodzenia!
16 lis 09:39
mat : a) 7x2 − 14x + 3x = 7x2 + 10x − 15
−x = − 15 czyli x= 15
16 lis 10:47
mat : b)
5x − 24 −
3x+13 ≤
7x2
6(5x−2) − 8(3x+1) ≤ 12(7x)
30x − 12 − 24x −8 ≤ 84 x
30x −24x −84x ≤ 12 +8
−78x ≤ 20
x ≥ −
1039
Można także obliczyć za pomocą wspólnego mianownika, czyli 12, ale wynik będzie ten sam i ile
gdzieś nie popełniłem błędu
16 lis 11:02