Bardzo proszę o pomoc. Trygonometria.
Blow:
Zostały mi te trzy zadania i kompletnie nie wiem jak je rozwiązać; (
1. (4/9)2sin2x + (2/3)4cos2x =26/27
2. √log1/2(−x)sinπx = 0
3. 21+2log2cosx −3/4 = 90,5+log3sinx
16 lis 02:14
Blow: ?
16 lis 11:57
Blow: Może przynajmniej jakieś wskazówki?
16 lis 17:32
Alfa:
| | 2 | | 2 | | 26 | |
1. ( |
| )4sin2x+( |
| )4cos2x = |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
po skorzystaniu z jedynki trygon. (cos
2x = 1 − sin
2x) mamy:
| | 2 | | 2 | | 26 | |
( |
| )4sin2x+( |
| )4 − 4sin2x = |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 2 | |
i teraz podstawienie: ( |
| )4sin2x = t |
| | 3 | |
dalej już z górki
16 lis 17:48
Blow: Dzięki, jakoś nie mogłem wpaść na to podstawienie; ) Jakieś wskazówki do pozostałych?
16 lis 19:13
Tomel: Jakiekolwiek?
16 lis 20:34
Mila:
sinus nie jest pod pierwwiastkiem?
[log12(−x)]12*sin(πx)=0
−x>0⇔x<0
2)[log12(−x)]12=0 lub sin(πx)=0
−x=1 lub πx=kπ, k∊C
x=−1 x=k⇔
x=−1 lub x=k i k∊C i k<0 (x∊{−1,−2,−3,−4,−5,....})
16 lis 20:47
Tomel: Dzięki, z ostatnim już sobie poradziłem. Mam jeszcze problem z
| | 2 | |
( |
| )log√3 ctgx−1 > 1 ∧ x∊(0;2π) |
| | 5 | |
16 lis 21:48
Mila:
D:
ctgx>0 i x∊(0;2π)⇔
| | 2 | | 2 | |
( |
| )log√3(ctgx)−1>( |
| )0⇔ |
| | 5 | | 5 | |
log
√3(ctgx)−1<0⇔
log
√3(ctgx)<1
log
√3(ctgx)<log
√3(
√3)⇔
ctg(x)<
√3 i x∊D
Dokończysz?
16 lis 22:09
Tomel: Tak, poradze sobie, dzięki; )
16 lis 22:27
Mila:
16 lis 22:37