| 1 | 2 | 3 | ||||
Obliczyć limn→∞ n√ | + | + | ||||
| n | n2 | n3 |
| 3 | 3 | 3 | 1 | 2 | ||||||
limn→∞ n√ | + | + | ≤limn→∞ n√ | + | + | |||||
| n3 | n3 | n3 | n | n2 |
| 3 | 1 | 1 | 1 | |||||
≤ limn→∞ n√ | + | + | ||||||
| n3 | n | n | n |
| 1 | 2 | 3 | ||||
Na mocy tw o 3 ciągach limn→∞ n√ | + | + | = 0 dobrze? | |||
| n | n2 | n3 |
Normalni ludzie
śpią
| 1 | 2 | 3 | n2 | 2 n | 3 | |||||||
bn = n√( | + | + | ) =n√ ( | + | + | ) | ||||||
| n | n2 | n3 | n3 | n3 | n3 |
| n2 | 1 | n2 | 1 | |||||
an = n√ | = | cn = n√ (3 * | ) = n√3* | |||||
| n3 | n√n | n3 | n√n |
| 1 | 1 | |||
lim an = | = 1 i lim cn = 1* | = 1 | ||
| 1 | 1 |