granice
kyrtap: | | 3 | | [nπ] | | 6 | |
limn→∞ = |
| ≤ limn→∞ = |
| ≤ limn→∞ = |
| |
| | n | | n | | n | |
tak mogę ograniczyć?
16 lis 00:44
kyrtap: czy lepiej tak
| | nπ − 1 | | [nπ] | | nπ | |
limn→ ∞ |
| <limn→ ∞ |
| ≤limn→ ∞ |
| |
| | n | | n | | n | |
16 lis 00:50
Saizou :
skorzystajmy w własności części całkowitej
nπ−1 ≤ [nπ]< nπ / n
| | 1 | |
π− |
| ≤ an ≤π zatem lim an=π |
| | n | |
16 lis 13:09
Gray: Oszacowania z godz. 00:44 nie są prawdziwe. To z 00:50 jest dobrze. Granicą jest π.
16 lis 13:09
kyrtap: thanks

powoli czaję jak szacować
16 lis 13:11
Saizou : proste szacowania nie są trudne
16 lis 13:15
kyrtap: dla Ciebie proste ale mi brakuje obcykania w tym
16 lis 13:21
Saizou : tak na prawdę to ja bardzo mało liczę, musze to zmienić
16 lis 13:22
kyrtap: możliwe że ja jestem niepełonosprytny (czyt: tępy)
16 lis 13:25
Saizou : na pewno nie

inaczej byś nie studiował
16 lis 13:25