Kąt α jest rozwarty i sin α = 5/7.
Karolina Gawron: Kąt α jest rozwarty i sin α = 5/7.
cosα = ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cos2 α = 24/9
cosα = 2√6 / 3
cosα = − 2√6 / 3
i jakie rozwiazanie wybrac i dlaczego?
16 lis 00:39
Karolina Gawron: /7 .. sory
16 lis 00:41
ICSP: jak policzyłaś cos2α ?
16 lis 00:44
Karolina Gawron: 24/49 ma być zle napisalam
16 lis 00:46
Karolina Gawron: z sin2 a + cos2 a =1
16 lis 00:46
ICSP: teraz
Wystarczy zapamiętać :
Dla kąta ostrego wszystkie 4 funkcje trygonometryczne są dodatnie
Dla kąta rozwartego dodatni jest tylko sinus
16 lis 00:49
Karolina Gawron: ICSP dzięki, po prostu nie wiedzialem ktora odpowiedz zakreślic
16 lis 00:50