Geometria
Blue: W trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki, których
stosunek długości, których stosunek wynosi 2:1. W jakim stosunku wysokość poprowadzona z
wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną
15 lis 23:53
Blue: Czekajcie , chyba coś mi wychodzi, nie podpowiadajcie
16 lis 00:01
Blue: wyszło mi 1:4 − jest ok

Niepotrzebnie wrzucałam ^^
16 lis 00:05
Eta:
ok
16 lis 00:11
Blue: Ale z tym chyba będę potrzebowała pomocy:
W trójkącie ABC poprowadzono środkową CK, a następnie poprowadzono dwusieczne kątów AKC i BKC,
które przecinają boki AC i BC odpowiednio w punktach P i Q . Wykaż, że trójkąty ABC i PQC są
podobne
16 lis 00:17
Blue: Czekam
16 lis 18:58
Eta:

1/ sposób
z własności dwusiecznych:
| a | | |CK| | | a | | |CK| | | ay | | aw | |
| = |
| i |
| = |
| ⇒ |CK|= |
| = |
| |
| x | | y | | k | | w | | x | | k | |
boki trójkątów ABC i PQC są proporcjonalne i mają wspólny kąt między nimi
γ
z cechy (b,k,b) są podobne
2 sposób
Sama............ zauważ ,że 2α+2β=180
o ⇒ α+β= 90
o
..................
16 lis 19:13
Blue: dzięki Eta
16 lis 19:24
Eta:
Zapomniałam na rys zaznaczyć : γ= |∡ACB|
16 lis 19:26
Blue: Domyśliłam się
16 lis 20:52