granice
kyrtap: Proszę o spr :
Zbadać czy podane ciągi są ograniczone z dołu, z góry, są ograniczone:
a) an = n√2n+1
n√2n <n√2n+1 < n√2n + 2n
2 <n√2n+1< n√2n *2
15 lis 23:39
Saizou : jest ok tylko pociągnij to dalej
15 lis 23:43
kyrtap: ale co ?
15 lis 23:44
Saizou : nierówności muszą być stępione
no i n√2n*2≤2*2=4
15 lis 23:45
kyrtap: czemu tak
15 lis 23:49
kyrtap: rozumiem żę n√2n = 2 ale n√2 = 2
15 lis 23:50
Saizou :
pytanie za 100 punktów, kiedy ciąg jest ograniczony ?
15 lis 23:50
Saizou : zauważ że my nie pokazujemy równości tylko nierówność
n√2≤2
2≤2n
15 lis 23:51
kyrtap: no faktycznie
15 lis 23:58