Granica ciągu
Klaudia: Oblicz granicę ciągu an= [12+22+...n2]/[n3]
15 lis 22:02
zombi: Wzór na sumę kwadratów.
15 lis 22:05
Klaudia: a jaki jest?
15 lis 22:10
Saizou : możesz go sobie wyprowadzić
15 lis 22:15
Klaudia: jakiś pomysł?
15 lis 22:30
Gray: | | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+...+n2 = |
| − dowód np. indukcyjny. |
| | 6 | |
15 lis 22:38
Saizou :
rozważ sumę
13+23+33+...(n+1)3=
(0+1)3+(1+1)3+(2+1)3+...+(n+1)3=...
15 lis 22:42
Saizou :
Gary do dowodu indukcyjnego musisz znać prawą stronę sumy, jak jej nie znasz to kiepsko xd
15 lis 22:43
Klaudia: no właśnie, myślę że na pewno jest prostszy sposób na rozwiązanie tego
15 lis 22:45
Saizou :
no nie... musisz to zsumować xd
15 lis 22:47
Gray: Doskonale zdaję sobie z tego sprawę... Ale jak już wie co ma udowodnić to może to zrobić
indukcyjnie

Swoją drogą, jak wpaść na to, że aby wyprowadzić wzór na sumę kwadratów, należy rozważać sumę
sześcianów?
15 lis 22:55
Saizou : kwestia wprawy
15 lis 23:00
Gray: Jasne
15 lis 23:01
Saizou :
oznaczmy naszą szukaną summę przez
S=1
2+2
2+...+n
3
1
3+2
2+...(n+1)
3=
(0+1)
3+(1+1)
3+(2+1)
3...+(n+1)
3=
(0
3+3*0
2*1
2+1
3)+(1
3+3*1
3*1+3*1*1
2+1
3)+(2
3+3*2
2*1+3*2*1
2+1
2)+...
+(n
3+3n
2*1+3n*1+1
2)=
=(1
3+2
3+...+n
3)+3(1
2+2
2+...+n
3)+3(1+2+...+n)+1*(n+1)
stąd
| | 1+n | |
(n+1)3=3S+3* |
| n−(n+1) |
| | 2 | |
| | 3 | |
3S=(n+1)(n2+2n+1− |
| n−1) |
| | 2 | |
15 lis 23:18