Granice ciągów
Mała: Wyznacz granicę ciągów:
a) an=5+7+...+2n+1/2n
3+3
b) an=1+1/3+1/9+...+1/3n /1+1/4+1/16+...+1/4n
Bardzo proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie
15 lis 21:59
Bogdan:
czy to jest
| | 1 | |
a*n = 5 + 7 + ... + 2n + |
| + 3 |
| | 2n3 | |
oraz
| | 1 | | 1 | | | | 1 | | 1 | | 1 | |
a*n = 1 + |
| + |
| + ... |
| + |
| + |
| + ... |
| ? |
| | 3 | | 9 | | 1 | | 4 | | 16 | | 4*n | |
15 lis 22:12
bezendu:
Nawet poprawnie nie potrafisz zapisać...
Jak już to an=(5=7+......+2n+1)/2n3+3
Ale pewnie wiedza z gimnazjum wyparowała ?
15 lis 22:15
Hajtowy:
Rozwiązywalem dziś podobny.
a) Ciąg arytmetyczny dla licznika
15 lis 22:32
Bogdan:
a gdzie tu Hajtowy widzisz licznik?
15 lis 22:38
Hajtowy: si

wyprany mózg po granicach

już się dziś nie wtrącam
Dobranoc
15 lis 22:40
Mała: Bezendu widocznie wyparowała, ale niech Cię o to głowa nie boli.
16 lis 08:24
Mała: Bogdan to powinno być:
| | 5+7+...+2n−1 | |
a) an= |
| |
| | 2n3+3 | |
16 lis 08:26