trójki pitagorejskie
Żbiczek: udowodnij,
że jesli a, b, c, sa liczbami naturalnymi
oraz a2+b2=c2
to przynajmniej jedna z nich jest podzielna przez 4 i co najmniej jedna przez 5
15 lis 21:50
52: 3,4,5
6,8,10
9,12,15
12,16,20
To są przykłady takich liczb, może coś cię olśni, bo ja nie wiem zbytnio.
15 lis 21:58
15 lis 22:01
Czaja: a=m
2−n
2
b=2*m*n
c=m
2 +n
2
Podnosimy do kwadratu

a
2=m
4−2*(m
2)*(n
2)+n
4
b
2=4*m*n Tu mamy podzielność przez 4

bo m*n musi byc naturalne
c
2=m
4−2*(m
2)*(n
2)+n
4
17 lis 18:29
Magda: Czaja! Nie zrozumiałaś treści zadania!
Jedna z a, b, c ma byś podzielna przez 4 a nie jej kwadrat!
17 lis 20:51